Met echografie diagnose van vroege Rheumatoide Arthritis

Een onderzoek gepresenteerd op de EULAR 2015 Persconferentie toonde aan dat echografie diagnose van tenosynovitis superieur was aan de klinische symptomen en tekenen in de voorspelling van vroege reumatoïde artritis. Daarmee werd het potentieel van echografie aangetoond om de resultaten bij RA te verbeteren.

Echografie gecombineerd met pre-operatieve MRI is kosteneffectief bij de evaluatie van rotator cuff scheuren. Terwijl ultrageluid doorgaans wordt beschouwd als voordelig, wordt MRI bij voorkeur gebruikt om de rotator cuff evalueren. Het uitvoeren van een kosten-baten analyse, met gebruikmaking van een echo als initiëel diagnosticum voor rotator cuff rupturen, vervolgens pre-operatieve MRI analyse, kan een zeer effectieve hybride beeldvorming strategie zijn. Dit stelt een onderzoek wat op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Röntgen Society in 2011 werd gepresenteerd.

De studie, uitgevoerd aan de Duke University Medical Center in Durham, NC en Rush University Medical Center in Chicago, IL, gebruikte drie evaluatie technieken: het gebruik van ultrageluid alleen, MRI alleen, en een hybride strategie van ultrageluid voor alle patiënten, gevolgd door MRI voor patiënten die een operatie nominatie hadden.

“Verschillende meta-analyses in de literatuur vonden dat ultrageluid en MRI vergelijkbare nauwkeurigheid van de evaluatie van de rotator cuff hadden. Echografie is een goedkopere beeldvormende modaliteit, maar MRI wordt veel vaker voor evaluatie van de rotator cuff gebruikt,” zegt Robert Lee Suber, MD, eerste auteur van de studie. “De redenen voor de voorkeur van MRI kan worden gerelateerd aan de mogelijkheid tot identificatie van alternatieve en / of gelijktijdige diagnoses met MRI en voorkeur van de chirurg voor anatomische beeldvorming vóór de operatie,” aldus Suber.

“Een van de beeldvormende strategieën die we bestudeerden was een eerste screening test met echografie. Alle patiënten die een operatie nodig hadden of bij wie conservatieve behandeling mislukte zouden vervolgens een MRI krijgen. We vonden dit meer kosteneffectief dan iedereen een MRI als eerste evaluatie laten ondergaan”, zegt Suber.

“Er zijn afkap waarden voor de nauwkeurigheid van echografie en / of MRI, waar deze gecombineerde beeldvorming strategie niet meer rendabel is dan MRI alleen. Daarbij komt dat, als de prevalentie (pre-test waarschijnlijkheid) voor rotator cuff scheuren toeneemt, deze gecombineerde beeldvorming strategie de kosten verlaagt van MRI alleen, “aldus Suber. “Ons onderzoek toont aan dat bij populaties met een lagere voorafkans op een rotator cuff scheur (bijvoorbeeld patiënten gezien door huisartsen in plaats van door een schouder specialist chirurg) kan het meer kosteneffectief zijn om eerst een echo te krijgen. Als blijkt dat de patiënt een operatie zou kunnen krijgen, dan kan alsnog een MRI worden gemaakt”.