Met echografie detectie van bot erosie

Bot Erosies als gevolg van artritis kunnen worden gedetecteerd door echografie (US). De meeste bot erosies agv artritis worden gezien met echografie (US) en worden als corticale onderbrekingen afgebeeld. Deze bevindingen zijn eveneens gedetecteerd met micro-computertomografie (micro-CT) scans. Deze studie is gepubliceerd in het mei nummer van Arthritis & Rheumatism.

Stephanie Finzel, MD, van de Universiteit van Erlangen-Neurenberg in Duitsland, en collega’s beoordeelden of benige laesies gedetecteerd met echografie corticale onderbrekingen zijn die kunnen worden gedetecteerd op micro-CT. Een totaal van 14 patiënten met reumatoïde artritis, acht patiënten met artritis psoriatica, en zes gezonde controles werden geëvalueerd op de radiale, palmaire en dorsale regio’s van het tweede metacarpofalangeale (MCP) gewricht en de palmaire en dorsale gebieden van de derde en vierde MCP gewrichten voor bot erosies. Patiënten ondergingen echografie en een micro-CT-scan. Boterosie prevalentie en ernst gedeteceerd met beide methoden werden geregistreerd en vergeleken.

De onderzoekers vonden dat er een goede correlatie was tussen de ernst van erosie door beide methoden. Vals-negatieve resultaten (US-negatief, micro-CT positief) waren vooral te wijten aan kleine erosieve letsels aan de dorsale zijde van de MCP gewrichten en werden gezien in 9,9 procent van de gewricht regio’s. Vals-positieve resultaten (US-positieve, micro-CT negatief) kwamen vaker voor (28,6 procent) en waren vooral vasculaire bot kanalen aan de palmaire zijde van de MCP gewrichten en pseudo-erosie als gevolg van osteofyten.

“De meeste bot erosies gedetecteerd door US zijn inderdaad erosieve laesies zoals bevestigende door de micro-CT analyse. Wanneer de spatiele resolutie van US verbeterd, zijn vals-negatieve resultaten relatief zeldzaam. Echter een aantal van de erosieve letsels gevonden met echografie detectie komen niet overeen met corticale bot afwijkingen op micro-CT, “schrijven de auteurs.