Echografisch onderzoek naar “Brain freeze”

Een Ierse studie onthult de oorzaak van een ‘brain freeze’ bij het eten van ijs.

Bijna iedereen heeft het meegemaakt: je hersenen lijken te bevriezen bevriezen als gevolg van het eten van een ijsje. Wetenschappers hebben onthuld waarom ze denken dat het gebeurt. De nieuwe informatie zou kunnen helpen bij chronische migraine-patiënten.

Het gebeurt wanneer koude drankjes en ijs langdurig contact hebben met het dak van de mond, met als resultaat dat het voelt of je hersenen bevriezen. Het ongemak verdwijnt wanneer het gehemelte weer opwarmt.

De National University of Ireland Galway heeft zich gericht op de pijn veroorzaakt door brain freeze als model voor andere vormen van hoofdpijn, waaronder migraine. De studie heeft lokale veranderingen van de bloedstroom in de hersenen onderzocht als trigger voor pijn.

De algemene ervaring van “brain freeze” bleek ideaal voor het bestuderen van het begin en einde van de gelokaliseerde pijn, gezien de korte duur van de symptomen. Patiënten werden gevraagd slokjes ijswater te drinken om “brain freeze” te induceren en vervolgens werd met echografisch onderzoek de snelheid van bloed door de bloedvaten in de hersenen gemeten om zo te zien wanneer de pijn bleef en wanneer de pijn afnam.

De onderzoekers vonden dat een bloedvat in het bijzonder, de anterior cerebrale slagader, verwijde als “brain freeze” optrad, de hersenen werden overspoeld met extra bloed. De pijn verdween wanneer deze slagader de normale diameter aannam.

De Ierse onderzoekers hebben gespeculeerd dat dit een belangrijk zelfverdedigingsmechanisme voor de hersenen zou kunnen zijn, het stopt het te veel afkoelen. De overvloed van extra bloed verwarmt de hersenen, maar zorgt tegelijkertijd voor een hogere, pijn-inducerende druk in de schedel, welke vermindert wanneer de bloedtoevoer de normale toestand bereikt.

Professor Serrador en zijn onderzoekers speculeren dat soortgelijke veranderingen in de bloedstroom een rol spelen bij migraine en andere soorten hoofdpijn.

Benieuwd wat u kunt bereiken met de juiste kennis en toepassing van ultrageluid? Bekijk onze opleidingen.