Echografie voor evaluatie van behandelingen

Niet alleen bij preventie of diagnose, maar ook bij het gebruik van echografie voor evaluaties zijn de toepassingen nog steeds niet uitgeput.

Een rapport van het tijdschrift Skeletal Radiology van een team van Japanse onderzoekers beschrijft het gebruik van power Doppler-echografie (PDUS) om de reactie op de behandeling van synovitis bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) te evalueren.

Een totaal van 21 patiënten met chronisch actieve RA werden onderzocht met PDUS vóór en na 2 weken, 6 weken, 14 weken, 30 weken, 38 weken, 46 weken en 54 weken behandeling met infliximab infusietherapie. PDUS parameterinstellingen werden geoptimaliseerd voor de detectie van bloedstroom rond de gewrichten en de ultrageluid bevindingen werden geïndexeerd na elk bezoek.

De onderzoekers vonden dat PDUS kon worden gebruikt om het effect van infliximab op de bloedstroom te identificeren 2 weken na aanvang van de behandeling. Patiënten die op de behandeling reageerden konden worden onderscheiden van patienten die niet reageerden op behandeling. De auteurs concludeerden dat PDUS van week 38 de respons op behandeling in week 54 kon voorspellen.

Dit is een prachtig voorbeeld van de vele toepassingen die echografie mogelijk maakt. Om van deze echografische mogelijkheden gebruik te maken is actuele kennis nodig. Voor het accuraat lezen en interpreteren van echografische beelden is de MSU-Expert opleiding van Fysus een absolute must.